Spletno mesto uporablja piškote !

S uporabo spletnega mesta soglašate s piškoti. Več o piškotih

Se strinjam

PIŠKOTI

Kaj je piškotek?
Piškotek predstavlja skupek informacij, na podlagi katerih spletna stran identificira obiskovalca ob njegovem ponovnem obisku spletnega mesta.

Zakaj se uporablja?
Piškotki so pomembni za delovanje spletnih mest saj na podlagi pridobljenih informacij obiskovalcem nudijo hitro in preprosto uporabniško izkušnjo pri brskanju po strani.


Onemogočenje piškotkov
Nastavitve glede piškotov lahko nadzirate in spreminjate sami v vašem spletnem brskalniku.
Nastavitve o nadzoru za posamezne brskalnike.

Chrome
Firefox
Internet Explorer 9
Internet Explorer 7 ali 8
Opera (stran v angleškem jeziku)
Safari (stran v angleškem jeziku)

Zakaj lesene hiše?

Masivne lesene hiše so bile vedno obravnavane Zakaj lesene hiše?kot utelešenje visoke kakovosti in so uspešna sinteza tradicije in inovativnosti.

Gozd je že od najzgodnejših časov občudovan, visoko cenjen in spoštovan.

S snegom pokrite krošnje dreves s snopi žarkov sonca, ki prodirajo skozi krošnje dreves, ustvarijo čarobno atmosfero kjer so težave modernega bivanja in življenja mnogo manjše ali pa jih sploh ni čutiti. To dejstvo skupaj z ekološko naravnano miselnostjo in obnašanjem nam omogoča mnogo lažje dihanje v gozdovih.

Tišina, ki nastopa v naravi še dodatno pripomore k umirjanju in doseganju notranjega miru. Skrbi se stopijo ob velikosti narave in izgubijo vso pomembnost.

Zato ni naključje, da Laponci, kjer se proizvajajo naše lesene hiše, imenujejo gozd "zeleno zlato". Finski bor je cenjen skoraj kot zlato zaradi edinstvenih lastnosti s katerimi kot gradbeni material razpolaga. Od tod izhaja poseben odnos ljudi do gozda.

Tople barve v barvi sonca, ki jih ima les kot gradivo za hiše predstavlja edinstveno okolje, ki sprošča in pomirja ter tako pozitivno vpliva na počutje prebivalcev lesene hiše.

Povsem jasno je, da lesena hiša ni samo zgradba, ampak predvsem poseben svet kamor običajno povabimo najbližje ter resnične in najboljše prijatelje. Ljudje ki živijo v lesenih hišah so manj podvrženi glavobolom, depresijam in stresom. Zavoljo tega takšna hiša prinaša radost in seva harmonično atmosfero.

Les nam daje občutek topline in domačnosti. Njegove akumulacijske sposobnosti nam v mrzlih obdobjih nudijo toploto, poleti pa ustvarjajo prijetno hladno klimo.

Veliko tega kar se danes smatra da ima prihodnost ima že dolgo tradicijo. Gradnja brunarice z lesenimi brunami se opira na stoletno tradicijo. Trend graditi okolju prijazno in živeti zavestno nas je naučil te izkušnje uresničiti v modernem življenju.

Danes govorimo o Know-how in po celem svetu gradnje z lesenimi brunami govorijo same zase.

Mi pri naših produktih uporabljamo izključno počasi rastoči bor z gostimi drevesnimi letnicami.

Na Laponskem velja za „odraslo in za gradnjo primerno“ drevo, ki je doseglo starost nad 100 let. Tako pridelane lesene brune so zelo trdne in odporne proti atmosferskim vplivom. Iz tega materiala izdelane lesene brune (pravokotne, pravokotne laminirane, okrogle, okrogle laminirane,naravne ročno obdelane brune) se zelo malo zvijajo in pokajo. Zaradi navedenega je ta les odličen gradbeni material, ki združuje prijaznost do okolja, ima odlične tehnične lastnosti in najboljšo možno obstojnost.

Nekaj bistvenih prednosti masivne lesene hiše iz brun:

 • Kratki proizvodni čas in čas gradnje znižujeta stroške
 • Dolga življenjska doba (naravne hiše iz debel so lahko stare čez 500 let)
 • Nizki stroški ogrevanja – poleti naravna regulacija klime
 • Najboljša možna zaščita proti električnemu sevanju in visokofrekvenčnemu sevanju
 • Edinstvena bivalna klima in občutek naravne varnosti
 • Živeti v posebej individualni hiši
 • Les veže CO₂ -  vaš doprinos k varstvu okolja
 • Ni bojazni za prihodnost – enostavna predelava vseh lesenih delov (hiša nima nevarnih odpadkov)

Pri tem naj izpostavimo, da ima finski bor katerega pri gradnji uporabljamo še nekatere značilnosti, kot so:

 • zadržuje smolo - za to je trajno vzdržljiv
 • ozke letnice – visoka trdnost lesa zaradi ostre klime
 • izredno ravna rast


Vrnimo se na začetek:

Lahko predpostavimo, da ima masivna lesena hiša svoj izvor v gozdnatem severu srednje Evrope. Od prazgodovinskega časa so od približno leta 2500 pred Kristusovim štetjem na količkih grajene stavbe dokumentirane kot najstarejše lesene stavbe človeštva. Dokazi gradnje lesene masivne hiše obstajajo od leta 1200 pred Kristusovim štetjem. S tem se lesena masivna gradnja šteje med najstarejše zgradbe na svetu!

Čeprav je pot od prve s kamnitimi orodji grajene lesene koče pa do danes grajene lesene hiše z ročno ali industrijsko obdelanimi debli dolga, je princip gradnje ostal nespremenjen: Vodoravno položene lesene brune so med sabo povezane z lesenimi klini in navojnimi palicami. Tvorijo ovoj stavbe in istočasno prevzemajo strešne obremenitve. To dediščino z neprekinjeno tradicijo obvladujejo in negujejo samo še stari mojstri ročne izdelave.

 

Vas zanimajo lesene hiše? Kontaktirajte nas in z veseljem bomo z vami delili nasvete!